x

Fransa Cenaze Nakil İşlemleri

Fransa’ya cenaze nakil işlemleri yapabilmek için izlenmesi gereken bazı zorunlu prosedürler mevcuttur. Bu prosedürler belirli bir sıra ile ve titizle izlenmelidir. Yazımızın devamında Fransa’ya cenaze nakli yapabilmek için izlenmesi gereken adımları, hazırlanması gereken belgeleri, bu belgelerin alınabileceği kurumları ve akabinde gerçekleşecek olan gümrük işlemlerine dair detaylı bilgileri bulabileceksiniz

Fransa’ya Cenaze Göndermek İçin Gereken Belgeler

Fransa’ya cenaza göndermek için hazırlanması gereken dört farklı belge söz konusudur. Bunlar sırası ile Ölüm belgesi, Formül C belgesi, Yol izin belgesi ve tahnit raporudur.

Ölüm belgesi Fransa’ya göndermek istediğimiz cenaze için almamız gereken ilk belge konumundadır. Ölüm belgesinin alınma yeri ve koşulları ise ölümün yeri ve koşullarına göre değişir. Ölüm doğal nedenlerden kaynaklı olarak bir evde gerçekleştiyse, evin bağlı olduğu belediyeye haber verilmesi gerekir. Belediye tarafından gönderilen doktor eve gereken incelemelerde bulunur. Yaptığı incelemelerde şüpheye sebebiyet verecek bir neden görmemesi halinde ölüm belgesini düzenleyerek ilgililere teslim eder.

Ölümün gerçekleştiği yer hastane olmuş ise ölüm belgesi hastane doktorları tarafından hazırlanır. Doktorlar ölüme sebep olan detayları ve son bulgularını bu ölüm belgesine yazarlar. Doktor tarafından hazırlanan ölüm belgesi çalıştığı kurum tarafından onaylandıktan sonra geçerlilik kazanacaktır.

Fransa’ya ulaştırılmak istenen kişinin ölümü, hukuki bir olayın parçası olmuş ve adli bir vaka haline gelmiş ise ölüm belgesini vermek cumhuriyet savcılıklarının görev alanına girer. Cenaze işlemlerini ilerletmek isteyen kişi ölüm belgesini alabilmek için cumhuriyet savcılıklarına başvuruda bulunmalıdır. Başvuru değerlendirildikten sonra, gerekli incelemelerin de tamamlanmasının ardından ölüm belgesi talep sahibine iletilir.

Beden üzerinde bir inceleme yapılması gerekmiş ve adli tıp kurumuna sevki yapılmışsa, ölüm belgesini alabilmek için adli tıp kurumundan talepte bulunmak gerekir. Adli tıp uzmanları yaptıkları inceleme sonucunda buldukları sonuçları da içeren kapsamlı bir ölüm belgesini, ilgili kişilere teslim ederler.

Fransa’ya cenaze nakletmek için gerekli olan ilk belge olan ölüm belgesini aldıktan sonra bu belgenin kayıt işlemi yapılır. Kayıt işlemlerini yapma görevi nüfus müdürlüklerine verilmiştir. Aldığımız ölüm belgesi ile birlikte nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunulmasının ardından görevliler kayıt işlemlerini gerçekleştirirler. Bu kayıt işleminin sonucunda teslim edilecek belge ise Formül C belgesidir.

Formül C belgesi uluslararası geçerliliğe sahip diğer adı da çok dilli ölüm belgesi olan önemli bir evraktır. Üzerinde cenazeye dair pek çok bilgiyi barındırır. Cenazenin kimlik ve pasaport bilgileri, ölümün nedeni, yeri ve zamanı, otopsi yapılıp yapılmadığı, bulaşıcı hastalık bulunup bulunmadığı gibi önemli detaylar Formül C belgesinin üzerinde kendilerine yer bulurlar. Formül C belgesi alındıktan sonra yol izin belgesi alınmalıdır.

Yol izin belgesi cenazenin nakli için alınması zorunlu olan evraklar arasındadır. Bedenin nakle uygun olduğunu simgeler. Bu belgenin düzenlenme yetkisi belediyelere verilmiştir. Ölüm belgesi ve Formül C ile birlikte belediyeye gidilerek yol izin belgesi talep edilir. Görevliler gerekli kontrolleri tamamladıktan sonra uygunluk niteliğinde olan Yol izin belgesini talep edene verirler.

Yol izin belgesi de aldıktan sonra cenazenin hazırlanma işlemine başlanabilir. Cenazenin bu hazırlık sürecine tahnit işlemi denir. Tahnit işlemini düzgünce tamamlayabilmek için öncelikle bedenin dikkatlice temizlenip yıkanması gerekir.  Yıkama işleminin ardında n beden sıkı bir şekilde örtü ile sarılmalıdır. Örtüye sarılan beden nakle uygun hale gelmesi için ahşap ya da metal bir tabuta konması gerekir. Nakil süreçlerinde herhangi bir koku ya da sıvı sızıntısı olmaması için tabutun kapakları düzgünce kapatılıp sabitlenmesi gerekir. Beden üzerinde bulaşıcı bir hastalık bulunma ihtimali söz konusu ise kapakların lehim ile sızdırmazlığının desteklenmesi gerekir. Bütün bu işlemlerin tamamlanmasın ardından nakil için gerekli son belge olan Tahnit raporu alınabilir olacaktır.

Bütün bu evraklar hazırlandıktan sonra, Fransa’ya cenaze göndermek için yapılacak gümrük işlemlerine geçilebilir.

Fransa’ya Cenaze Göndermek İçin Gümrük İşlemleri

Ülkemizden çıkartılmak istenen her bir cenaze için gümrük kayıt işlemi yapılmalıdır. Benzer prosedürler pek çok ülke için de benzerlik gösterir. Gümrük işlemleri cenazenin gönderim şekline göre farklılık gösterir.

Cenazeyi Fransa’ya havayolu ile göndermek istiyorsak gümrük işlemleri için uçuşun yapılacağı havalimanındaki gümrük müdürlüğüne başvuruda bulunmamız gerekir. Elimizdeki belgelerle birlikte başvuru yaparken cenazeye kimin refakat edeceğini de iletmek gerekir. Refakatçinin olmaması halinde ise varış noktasında cenazeyi kimin karşılayacağına dair iletişim bilgileri paylaşılmak zorundadır. Cenaze ülkeye girdiğinde sadece bu iletişim bilgileri paylaşılan kişi tarafından teslim alınabilir.

Cenazeyi kara yolu ile göndermek istememiz halinde öncelikle yapmamız gereken şey, elimizdeki evrakların tercüme edilmesi olacaktır. İzleyeceğimiz güzergâh nedeniyle sınırlarını kullanmamız gerekecek olan ülkelerin dillerine göre evraklarımızı tercüme etmemiz gerekir. İlk ülkemizden çıkarken gümrük kayıt işlemleri için kara sınır kapılarındaki gümrük müdürlüklerine başvuru yapılır. Bu aşamada nakli gerçekleştirecek olan araca ilişkin de bilgiler paylaşılmalıdır. Gümrük kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra Türkiye sınırlarından çıkış yapılabilir. Yol üzerinde giriş ve çıkış yapacağımız diğer ülke gümrükleri için de elimizdeki tercüme belgeleri kullanabilir ve varış noktamıza ulaşabiliriz.

Fransa’ya cenaze gönderim aşamalarını anlatmaya çalıştık. Bu süreçler hakkında uzman ekiplerimizden destek almak için 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzu arayabilir, gerekli desteği edinebilirsiniz.
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';