Bulgaristan vatandaşı bir kişiyle evlilik gerçekleştiren Türk vatandaşları, Bulgaristan vatandaşlığı alma hakkına sahip oluyor. Bunun için öncelikli şart, evliliklerinin gerçek olduğunu ispatlamalarıdır. Ardından D vize başvurusu yapılır ve çıkan vize ile Bulgaristan’a gidilip Oturum İzni alınır. 5 yıllık süresiz oturum izninin sonunda kişi Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapabilir. Sitemizde evlilik yoluyla Bulgaristan vatandaşlığına başvuru prosedürü ve hazırlanması gereken evrak listesiyle ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ancak evlilik yoluyla vatandaşlık işlemleri ve D vize başvuruları uzun ve karmaşıktır. Evraklarınızda çıkabilecek küçük bir hata işlem sürenizi olduğundan daha çok uzatacaktır. Tamamlamadığınız eksik belgeleriniz ise D vize ve oturum izni başvurularınızın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle D vize başvurularınızdan önce danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Euroasia Global Visa Services, evraklarınızın hazırlanmasından D vize başvurunuza kadar tüm işlemlerinizde size destek olacaktır. Kişisel durumunuza uygun D vize güncel evrak listesi için yetkililerimizi arayabilirsiniz.
Evlilik nedeniyle Bulgaristan D vize başvurularında yaptırılması zorunlu olan evraklardan biri tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan 30 bin Euro teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası’dır. Bu belgeyi ofisimizden yaptırabilirsiniz. D vize başvuruları sırasında tercüme ve noter tasdiki işlemleriniz içinde yetkililerimizden destek alabilirsiniz.
Evlilik yoluyla Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin öncelikle D vize (oturum izni) almaları gerektiğini söylemiştik. Yazımızın devamında evlilik yoluyla D vize başvurusu için gerekli evrak listesi ve prosedürleriyle ilgili detaylı bilgiyi okuyabilirsiniz. İşlemler size karmaşık geldiyse başvurunuz sırasında kötü bir sürprizle karşılaşmamak için danışmanlık almanızı tavsiye ederiz. Yetkilimizden kişisel durumunuza uygun olan D Vize 2023 güncel evrak listesini isteyip evraklarınızı hazırladıktan sonra kargo ile ofisimize gönderebilirsiniz.
Evraklarınız yetkilimizin eline ulaştığında ilk iş olarak kontrolleri sağlanacaktır. Eğer eksik ve hatalı belgeleriniz varsa yetkilimiz sizi telefonla arayarak ya da mail yoluyla bilgilendirecek ve eksiklerinizi tamamlamanızı isteyecektir.
Evlilik yoluyla D vize başvuruları Bulgaristan Konsolosluğu ve Büyükelçiliği’ne şahsen yapılmaktadır. Ancak vize başvurusu için randevu almak biraz uzun zaman alabilmektedir. Böyle durumlarda ofisimizden danışmanlık alırsanız yetkililerimiz size randevu alma konusunda yardımcı olacaklardır. Evraklarınız eksiksiz ise sizinle görüşerek size uygun gün ve saatte Bulgaristan Konsoloslukları ye da Büyükelçiliği’nden randevunuzu alacaklardır. Randevu günü kendiniz giderek evraklarınızı teslim edebilirsiniz. Vize görevlisi gerek görürse ek evrak hazırlamanızı isteyebilir. Ayrıca sizi yüz yüze görüşmeye çağırabilir.
Evlilik dolayısıyla D vize başvurularıyla ilgili karar mercii Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'dır. Vizenizin çıkış süresi bu iki diplomatik temsilciliğin yoğunluğu ya da resmi tatiller nedeniyle uzayabilir. Ancak her hangi bir aksilik yaşanmaz ise Bulgaristan oturum izni başvurunuz 45-60 gün içerisinde sonuçlanabilir.
Bulgaristan'da Nikâh Yapacaksınız: D vizesini alan kişi ve Bulgar vatandaşı olan eşi, ikinci aşama olarak Bulgaristan’a gitmelidir. Ancak gitmeden önce Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’nden ‘Evlilik Kayıt Örneği’ ve Nüfus Kayıt Örneği almalılar. Bu belgelerle Bulgaristan’a giden çift, Bulgar vatandaşı eşin bağlı olduğu bölgenin nikah dairesinden randevu alarak evliliklerini gerçekleştirir. Nikâhtan birkaç gün sonra çiftin Bulgaristan evlilik cüzdanları çıkmış olur. Evlilik cüzdanı ile Bulgaristan vatandaşı olan eşin ikamet ettiği adresin bağlı olduğu Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gidilerek ‘oturum izni’ başvurusu yapılır. 5 yıllık süresiz oturum kartı alınır. 3 yılın sonunda kişi vatandaşlık başvurusu yapma hakkı kazanmış olur ve Bulgaristan Adalet Bakanlığı Vatandaşlık bölümüne giderek Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapar. Sonra 2 yıl başvurunun değerlendirilmesi için bekler ve 5 yılın sonunda vatandaş olur.