x

Bulgaristan Vatandaşlık İşlemleri

Bulgaristan vatandaşlığına sadece göçmenler değil gerekli şartları yerine getiren Türk vatandaşları da başvurabilir. Bulgaristan vatandaşlık başvuru prosedürleri ve hazırlanması gereken evraklar, başvuru sahibinin göç ettiği yıl ve kişisel durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden başvuru yapmadan önce vatandaşlık işlemleriyle ilgili danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Yazımızın devamında Bulgaristan vatandaşlık başvurusu için gerekli evrak listesini bulabilirsiniz. Deneyimli yetkililerimize vekâletname verdiğinizde evraklarınızın takibini sizin adınıza biz yürütebiliriz.

Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Kişisel Evraklar:

  1. Fotoğraf
  2. Pasaport fotokopisi
  3. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: En üst soya ait olmalı.
  4. Doğum Belgesi: Noter onaylı olmalı.
  5. İsim Denklik Belgesi: Bağlı olunan yerin İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden alınır.
  6. Evlilik Kayıt Örneği
  7. Özgeçmiş: Bulgarca yazılmış ayrıntılı özgeçmiş. (14 yaşından küçük olanlar için anne ve baba da özgeçmiş göndermeli.)
  8. Eğitim Belgesi: Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan ve başvuru sahibinin Bulgarca bildiğini kanıtlayan noter tasdikli belge.
  9. Sabıka Kaydı: Bulgaristan ve Türk makamlarından alınmalı.
  10. Sağlık Raporları: Başvuru sahibinin sağlık sorunu olmadığını gösteren Heyet Kurulu Sağlık Raporu.
  11. Banka Hesap Özeti: Bulgaristan’da açılmış banka hesabının dökümü.
  12. Taahhütname: Bulgaristan’da devamlı oturulacağına dair Bulgaristan noterinden alınan tasdikli belge.
  13. Kira Kontratı: Bulgaristan’da ikamet edilecek eve ait olmalı.

Ek Hizmetlerimiz

Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin muhakkak seyahat sağlık sigortası yaptırması gerekmekte. Bu belge talebiniz halinde ofisimizden çıkartılabilmekte. Ayrıca vatandaşlık başvurusunda gerekli olan noter tasdiki, tercüme gibi evraklarınızı da ofisimizden kolayca halledebilirsiniz.

Bulgaristan Vatandaşlığı Nasıl Alınır

1. Doğum belgenizi alıyoruz

Bulgaristan vatandaşlığı başvurularında en önemli aşama evrakların hazırlanmasıdır. İsim denklik belgesi ve doğum belgesi de vatandaşlık başvurusunun olmazda olmazıdır. İsim Denklik Belgesi’ni başvuru sahibi kendisi almak zorunda. Ama doğum belgesi için Bulgaristan’a gidilmesi gerekmekte. Eğer vaktiniz yok ve buna zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız yetkilimize vekâletname vererek doğum belgenizi aldırabilirsiniz. Doğum tarihiniz Türkiye’deki ve Bulgaristan’daki resmi belgelerinizde farklı yazılmışsa belgeniz elinize ulaşır ulaşmaz Asliye Hukuku Mahkemesine başvurarak doğum tarihinizi düzetmeniz gerekmektedir.

2. Vatandaşlık tespitinizi yapıyoruz

İsim denklik belgeniz ve doğum belgeniz hazırsa sıra Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na başvuru yaparak vatandaşlık tespiti yaptırmanıza geliyor. Başvuru sahibinin bu işlem için de Bulgaristan’a gitmesi gerekiyor. Eğer zamanınız yoksa yetkilimize vekâlet vererek vatandaşlık sorgulamanızı da sizin gitmenize gerek kalmadan biz yapabiliriz. Adalet Bakanlığı’ndan ‘Bulgaristan vatandaşıdır’ ya da ‘Bulgaristan vatandaşı değildir’ yönünde gelecek cevaba göre vatandaşlık başvurusunu başlatılabilir.

3. D vize başvurunuzu yapın

Eğer cevap ‘Bulgaristan vatandaşıdır’ şeklinde ise direkt başvuru yapılabilir. Ancak cevap ‘Bulgaristan vatandaşı değildir’ ise kişinin önce Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluğu ve Büyükelçiliğine başvurarak Bulgaristan D vizesi alması gerekir. Ortalama 2 ay içinde çıkan D vize ile Bulgaristan’a giderek 5 yıllık süresiz oturum izni alınabilir. Başvuru sahibinin bu işlem için günübirlik olarak 2 kez Bulgaristan’a gitmesi gerekir.

4. 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu

Oturum izni ile 3 yıl Bulgaristan’da yaşayan kişi, bu sürenin sonunda Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapma hakkı kazanmış olur. Kişi Bulgaristan vatandaşlık başvuru dosyasını hazırlayarak Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nden 2 yıl sonrasına, yani 5. yılın sonunda randevu alır.

5. Mülakata çağrılma

Randevu günü başvuru sahibi mülakata alınır ve başvurusu tamamlanmış olur. Bulgaristan vatandaşlık başvurusu işlemleri Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Başvurular, Dış İşleri Bakanlığı ve Belediyeler tarafından değerlendirilir. Ayrıca polis merkezlerinin vatandaşlık ile ilgilenen birimleriyle de işlemler yapılır. Başvurudan yaklaşık 1,5-2 yıl sonrada kişi vatandaş olabilir. Vatandaşlık belgesini alan kişi Bulgaristan pasaportunu çıkartabilir.

Bulgaristan Vatandaşlığı İçin Masraflar

Bulgaristan vatandaşlık işlemlerinde masraflar hazırlanacak olan evrakların çokluğuna göre değişir. Hizmetler için aracı kuruma ödediğiniz tutar, Türkiye ve Bulgaristan’da yapılan tercüme, noter tasdiki gibi masraflar için bütçe ayrılması gerekmekte.

UYARILAR

  • Bulgaristan vatandaşlık başvuru işlemleri için istenen belgelerin orijinal, apostilli, yeminli tercümanlar aracılığıyla Bulgarcaya çevrilmiş ve noter tarafından tasdiklenmiş olması gerekiyor.
  • Ebeveynlerden birinin Bulgaristan vatandaşı olması halinde kişi Bulgaristan vatandaşlığına geçebilir; ama anne ve babadan yazılı izin alması gerekmektedir. Bu izin olmadan vatandaşlık alınması söz konusu değildir.
  • Bulgaristan vatandaşlığına başvuracak kişinin herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması gerekiyor.
  • Başvuru sahibinin Bulgaristan’da geçimini sağlayacak bir işe sahip olması şartı var.
  • 18 yaşını dolduran kişiler Bulgar vatandaşlığına şahsi başvuru yapabilir.
  • 18 yaşının altındaki başvurularda ebeveyn izni beyan edilmeli. Anne ya da babadan birinin vatandaşlığının olması gerekmektedir.

Kimler Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu Yapabilir?

1951-1978 Göçmenlerine Vatandaşlık Alma

1951 -1978 yılları arasında yaşanan göç dalgalarında yüzbinlerce insan Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldi. İki ülke arasında yapılan anlaşmalara göre; 1951 yılında göç edenlerin zorla, 1978 yılında göç edenlerin ise kendi istekleriyle geldikleri kabul edilmekte. Ancak her iki dönemde gelenler de hâlâ hayatta olmaları şartıyla Bulgaristan vatandaşlığına başvuru hakkına sahip. Toplu göçlerin dışında Türkiye’ye kaçak olarak gelenlerin de vatandaşlık başvurusu yapabildiklerini hatırlatmakta yarar var. Başvuru sahibi vatandaşlığını aldıktan sonra, her nesil için 5 yıl beklemek koşuluyla çocukları ve torunları için de Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapabilir.

Çocuklara Bulgaristan Vatandaşlığı Alma

Anne veya babasından biri Bulgaristan vatandaşı olan 18 yaşın altındaki çocukların Bulgaristan vatandaşlığına geçme hakkı bulunuyor. Vatandaşlık başvuru işlemleri anne veya baba aracılığıyla yapılıyor. Vatandaşlık başvurusu için gerekli evraklar ‘İsim Denklik Belgesi’, ‘Doğum Belgesi’ ve diğer belgeler noter onaylı ve tercüme edilmiş şekilde hazırlandıktan sonra Bulgaristan’da çocuğa Bulgaristan Kimlik Numarası (EGN) alınması gerekiyor. EGN Adalet Bakanlığı tarafından tasdiklenmiş olmalı. EGN’si alınan çocuk için Bulgaristan pasaportu başvurusu yapılabilir.

Aile Bağları Nedeniyle Bulgaristan Vatandaşlığı Alma

Kendisi Bulgaristan vatandaşı olmayan ancak aile üyeleri arasında Bulgar vatandaşı olanlar vatandaşlık başvurusu yapabilir. Çocuğu Bulgaristan vatandaşı olan anne babalar ya da anne veya babası Bulgaristan vatandaşı olan 18 yaş üzeri çocukların böyle bir hakkı vardır.

Evlilik Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı Alma

Bulgaristan vatandaşı bir kadın ya da erkekle evlilik yapan Türklerin Bulgaristan vatandaşlığına geçme hakkı bulunur. Bunun için öncelikle evliliğin belgelerle ispat edilmiş olması gerekir. Daha sonra kişi Bulgaristan D vize başvurusu yaparak Bulgaristan’a gitmeli orada oturum iznine başvurmalı. 5 yıllık beklemenim ardından sabit oturum izni alınarak vatandaşlık başvurusu yapılabilir.

Yatırımcı Kimliğiyle Bulgaristan Vatandaşlığı Alma

Bir Bulgaristan vatandaşı ile ailevi bağı olmasa da Türk vatandaşlarının Bulgaristan vatandaşlığı alma hakları var. Bunun bir yolu da Bulgaristan’a yatırım yapmak. Ülkede şirket kuran kişiler 512 bin Euro değerinde Devlet Tahvil Bonosu satın aldıklarında, sahip olacakları Yatırımcı Belgesi ile Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapabilirler.

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';