Azerbaycan, Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan bir Kafkasya ülkesidir. Başkenti Bakü olan Azerbaycan aynı zamanda 59 eyalete ve 75 şehre sahiptir. Bu şehirlerin 11 tanesi büyükşehir halindedir ve gelişmişlik konusunda oldukça ilerlemişlerdir. Kültürel açıdan’ da çok büyük zenginliklere sahip olan Azerbaycan da ana dil Türkçemize çok benzeyen Azerbaycan Türkçesidir diyebiliriz, ama ülkenin neredeyse çeyrek nüfusu Rusça konuşmaktadır bu sebeple ülkede asli olarak iki dil konuşulmaktadır. Başkenti dışında dört büyük şehre ve özerk bir bölgeye sahip olan Azerbaycan Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahiptir.
Kendisine bağlı özerk bölgesi, Nahcivan Özerk Cumhuriyetidir ve Kuzey doğusunda Ermenistan ile Güney batısında İran ile komşudur. 1918 Yılında bağımsızlığını ilan eden ülke Sovyet Rusya’nın işgali ile 1920-1991 yılları arasında Sovyet Rusya birliğine bağlı kalır. 1991 Yılında Sovyetler Birliğinin dağılması ile tekrar bağımsızlığını kazanır ve ülke gün geçtikçe gelişmeye devam eder. 28 Mayıs ülkenin Cumhuriyet Bayramıdır ve 15 Haziran da Ulusal Kurtuluş günleridir.
Azerbaycan, eğitim sistemi olarak ülkemize benzer bir sistem yürütmektedir. Çocuklar 6 yaşında okula başlar ve ilk öğretim, orta öğretim, tam öğretim olarak üç aşamada eğitim alırlar. Yabancı dil olarak da İngilizce öğretilmektedir. Ayrıca Azerbaycan sanata ve sanatçıya verdiği değerle bilinen bir ülkedir. Ülke genelinde çocuklar yeteneklerine ve icra edebildikleri sanata göre eğitim almaları konusunda ilgili okullara yönlendirilirler.
Azerbaycan, ülkede düzenlenecek konserler, şenlikler ve eğlenceler için merkezini Bakü olarak belirlemiş ve halk da Bakü’yü eğlence ve sanat merkezi olarak benimsemiştir. Ülke genelinde en eski ve bilinen sanat binası Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu’dur binada dünya çapında bale ve opera sahneleri yer almıştır. Mimari yapısı ve içerideki tarihiyle sanatçıları ve meraklılarını adeta büyüleyen bir akustiğe sahip olan bu bina başkent Bakü’de bulunmaktadır.
Milli ve Dini bayramları, günleri dışında Azerbaycan’ı tanıtan ve simgeleşen beş adet müzik festivali vardır.
Ülke ılıman kara iklimine sahip olduğundan seyahatiniz için en uygun zaman bahar aylarıdır. İlkbahar ve sonbaharda ülke gezilmek için çok uygundur çünkü yazın sıcakları oldukça bunaltıcıdır. Ülkenin yüksek kesimlerinde kışlar oldukça uzun sert ve yağışlı geçmektedir.
Seyahatiniz dönüşü sevdikleriniz sizden hediyeler bekleyecektir ve elbette seyahatinizin anısına sizde birkaç şey almak ve saklamak isteyeceksinizdir. Ülkenin sanat ve zanaata düşkünlüğü burada da karşımıza çıkmaktadır. Meşhur el dokuma kilimleri ve bakır işlemeciliğinden yapılan ibrik ve kapları adeta ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır. Sevdikleriniz ve kendiniz için mutlaka el dokuması bir kilim veya bakır bir kap, ibrik almadan seyahatinizi tamamlamayın deriz biz.
Azerbaycan vize alımlarında Türk vatandaşlarını zorlamayan, gidişi kolay ve ülkemizden çok fazla uçak seferi bulunan bir ülkedir. Azerbaycan Siyah (Diplomatik), Hizmet (Gri) ve Yeşil Pasaport sahibi bireylerden vize istemez. Yalnızca Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahipleri vize almak mecburiyetindedir.