Avusturya vatandaşlığı talebinde bulunmanız için bazı standartlara dahil olmanız gerekmektedir. Vatandaşlık hakkınız nesep- kan bağı (abstammung) dolayısı ile verilecek ise herhangi bir prosedüre gerek kalmayacak, otomatik olarak vatandaşlık hakkı elde edebileceksiniz. Diğer Avusturya vatandaşlığı başvurusu işlemleriniz için süresiz oturma izni gibi belirli kriterleri ölçecek evraklara ihtiyacınız vardır. Aşağıda başvurunuz için gerekli evrakları bulabilirsiniz. Bireysel değişiklikleriniz için ayrıca Avusturya’daki yetkili kuruluşlardan bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Başvuru formunuzu eksiksiz doldurmalı, beyan edeceğiniz diğer evraklar ile çelişkili bilgiler olmamasına dikkat etmelisiniz. 18 yaşın altındaki çocuklar için anne ve baba onaylı olması gerekmektedir. Yeminli ve tercümeli olma şartı aranabilmektedir.
Pasaportunuz 10 yıldan eski olmamalı, ülkeye gidiş tarihinizden sora da uzun bir süre geçerliliğini sürdürmelidir. Pasaportunuzun en az 2 sayfası boş olmalı ve deforme olmamış olmalıdır. Başvuru esnasında hem pasaportunuzun orijinalini hem de dolu sayfalarının fotokopilerini ibraz etmeniz gerekmektedir.
Fotoğrafınız konsolosluğun belirlediği kurallar çerçevesine uyarak çektirilmelidir. Güncel halinizi temsil etmeli, 3 aydan eski olmamalıdır. Arka fonu beyaz ve yüzünüzün, kulaklarınızın açıkça belli olacağı bir fotoğraf olmalıdır. İdeal ölçüler ise 35x40 boyutlarındadır.
Vatandaşlık başvurunuz için ülkedeki süresiz ikamet izninize bağlı olaraki, Avusturya’daki ikametinizi kanıtlayacak, içerisinde adres beyanının bulunduğu belgeyi evraklarınız arasına koymalısınız.
Vatandaşlık başvurunuz esnasında içerisinde sizin ve var ise ailenizin bilgilerini içerecek tam vukuatlı nüfus kayıt örneğiniz ve nüfus cüzdanı fotokopiniz evraklarınız olmalıdır.
Doğumunuz Avusturya sınırları içerisinde gerçekleştiyse bu belgenizi beyan ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu prosedürden abstammung yolu ile başvuru yapacak şahıslar yararlanabilmektedir.
Vatandaşlığınızı alabilmeniz için en önemli kriterler arasında ekonomik durumunuzu gösterir belgeler vardır. Öncelikli olarak son üç yılda herhangi bir sosyal yardım almadığınıza dair bir belge beyan etmelisiniz.
Kan bağı yolu ile vatandaşlık alamayacağınız durumlarda uzun zamandır Avusturya’da ikamet etmeniz şartı aranacaktır. Kaç yıldır ikamet izniniz olduğu, sizi ülkeye bağlayıcı unsurların neler olduğunu gösterecek belge beyanı gerekmektedir.
Ülkede vatandaşlık yapabilmeniz için kanıt niteliğinde bir belgedir. Orijinal olmasına dikkat edilmelidir. 18 yaşın altındaki başvurular için anne ve babanın bilgileri ve onayları da gerekmektedir.
Vatandaşlık başvurusnda bulunmak isteyen şahısların varsa evliliğini kanıtlayacak bir belge niteliğindedir. Eşinizin de bilgileri Avusturya için önemli olacaktır. Başvuru yapılacak şahıs 18 yaşından küçük ise anne ve babanın evlenme cüzdanı da gerekli olmaktadır.
Avusturya vatandaşlığı başvurusu için ülkeye uyumunuz önemlidir ve Almanca dil yeterliliğiniz de bu kriterler arasındadır. Ülke uyum şartlarınızı değerlendirmeye alırken zaten dil seviyenizi ölçecektir. Dil yeterliliğinizin asgari düzeyde a2 seviyesinde olması gerekmektedir. Eğer sizin a2 Almanca dil seviyenizi kanıtlayacak bir sertifika, diploma gibi beyan edeceğiniz bir belgeniz bulunuyorsa onu da beyan etmeniz mümkündür.
Aslında Avusturya vatandaşlığınız için gerekecek belgeler şahıslara ve standardizasyonlara göre değişiklik gösterecektir. Diğer evraklarınız için Avusturya’da bulunan konsolosluklara, postanelere ve emniyet müdürlüklerine danışmanızda fayda olacaktır.
Hatırlatmamız gereken bir diğer durum ise belgelerinizin çoğunun apostilli ve tercümeli şekilde beyan edilmesi gerekliliğidir.
Hem Avusturya hem de başka bir ülke vatandaşı olma istediğiniz durumunda istisnai durumlara dahil olmanız gerekmektedir. Asıl doğum yeriniz Avusturya değil ise ve Avusturya vatandaşlığı şartlarına uyum sağlıyorsanız bu durumda ya Avusturya vatandaşı ya da doğduğunuz ülkenin vatandaşı olmanız gerekmektedir. Eğer her iki ülke için de çifte vatandaşlık talebinde bulunacaksanız o zaman bazı istisnai durumlara uyum sağlıyor olmanız gerekmektedir. Herhangi bir hastalığınız var ise, ülkeden ayrılmanızın mümkün olmadığı durumlarda ayrıca her iki ülkeden de onay alınması gerekmektedir. Ancak bu durumlarda çifte vatandaş olma hakkını elde edebilirsiniz.
Avusturya vatandaşlığına dair aklınıza takılan tüm konu ve soruları irtibat adreslerimiz vasıtası ile bizlere ulaştırabilirsiniz. Evraklarınızı hazırlarken uzman kadromuz, sıkıntı duyduğunuz her noktada sizlere destek olacaktır.