Vize İşlemleri
AmerikaSayın ilgili, Çalışma vizesi konusunda sizleri ayrıntılı olarak bilgilendirmek istiyorum. Amerika’da çalışma vizesinin bir değil birden çok çeşidi bulunmaktadır. Bununla beraber her vize türünün olmazsa olmazı sponsordur. Sponsordan kastımız Amerika Birleşik Devletlerinde çalışmanız için sizin adınıza çalışma bakanlığına başvuru yapacak kişi ve kurumdur. Bu sponsor sizin adınıza başvuru yapıp uygun olmanız durumunda çalışma onayı size göndermektedir. Çalışma şartları konusu Amerika çalışma vizesi türüne göre değişmektedir. Örnek vermemiz gerekirse Amerika H1B vizesi nitelikli çalışma vizesidir. Bu vizeyi alabilmeniz için en az 4 yıllık üniversite mezunu olmanız ve çalışacağınız işin Amerika da nitelikli bir iş olarak kabul ediliyor olması gerekmektedir.
Bu vizelerde senelik kota olduğu için genel olarak kura ile alım yapılmaktadır. Amerika H2B vizesinde ise biraz daha durumlar esnektir. Bu vize Amerika’da niteliksiz işler için verilen çalışma iznidir. Örneğin otelde temizlikçi olarak çalışma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu vizeler türlerine göre çalışma izin süreleri vardır. Nitelikli çalışma izni 5 yıllık olabilmektedir. Sizin yaptığınız iş kapsam gereği nitelikli bir çalışma izni için uygun olmayabilir. Bunun ile ilgili Amerika çalışma izni için istediğiniz firma ile irtibata geçip tam olarak çalışma pozisyonunuzu öğrenmemiz gerekmektedir.
Bununla beraber çalışacağınız iş ile ilgili yeterliliğinize ABD Çalışma Bakanlığı uygun görmelidir. Eğer yeterli kadar tecrübeye sahip değilseniz firma sizinle çalışmak istese de Çalışma Bakanlığından onay çıkmayabilir. Onay çıkınca yine kesinlik yoktur. Amerika Konsolosluğu durumunuzu burada inceleyecektir. Amerika Çalışma Bakanlığınıza verdiğiniz evrakları teyit edeceklerdir. Eksik ya da hatalı olması durumunda ya da başvuruda yanlışlık yapmanız durumunda yine problem olacaktır. Bu vize türleri hassas vizelerdir. Amerika Çalışma vizesi şartları yukarıda belirtilmiştir. Bu doğrultuda konu ile ilgili uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. İyi günler dilerim.
İrina Ceren Kılıç