x

Almanya Çalışma Vizesi

Almanya Çalışma Vizesi

Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından tanımlanan ve 90 günden fazla konaklama ve çalışma hakkı tanıyan Almanya Çalışma Vizesi; diğer kategorilerde uygulanan prosedürden farklı şart ve kurallara tabidir.
 
Ulusal Vize kategorisinde yer alan ve Türkiye genelinde Almanya işçi vizesi olarak da bilinen bu izin işveren talepli bir işlem sırası takip etmektedir. Öncelik olarak Almanya Devleti tarafından belirlenen mesleki kriterlerin uyumlu olması gerekmektedir. Bu noktada dikkate alınacak ilk konu eğitiminiz ya da mesleki deneyiminiz olacaktır. Dönemsel olarak meslek tercihleri ya da eğitim alanları değişiklik gösterebilir. İşveren tarafından başlatılan işlemlerde talep edilen evraklar da bu yönde şekillenecektir.

Almanya Çalışma İzni İçin Tercih Edilen Meslekler

  • Yazılım geliştiricisi ve programcı
  • Hasta bakıcı
  • IT danışmanı, analisti
  • Elektronik mühendisi, elektrik teknisyeni, elektrikçi
  • İktisatçı, işletmeci
  • Müşteri temsilcisi, hesap yöneticisi
  • Üretim sektöründe ara eleman
  • Satış uzmanı
  • Satış müdürü
  • İnşaat mühendisi
  • Mimar 
gibi meslekler Almanya’da azalan genç nüfus ve tercih edilen mesleklerin farklılaşması nedeni ile işverenler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Ancak, Almanya Devleti’ne bağlı olan işveren talepleri de dikkate alınmaktadır. Bu nedenle başvuru yapılacak zaman dilimi ve ihtiyaç önemli bir detaydır.
 
Almanya, nitelikli diğer ülke vatandaşı işçilerin çalışmasını kolaylaştıracak olan yeni iş gücü yasasını 20 Mart 2020’de yürürlüğe koydu. Yasanın kabul edildiği dönem talep 1 Milyon yeni iş gücünün ülkeye getirilmesini sağlamaktı. Halen devam eden bu süreçten fayda sağlayarak, Almanya’da çalışma vizesi alan pek çok örnek mevcut. Ancak Almanya çalışma vizesi için gerçekleştirilmesi şart bir dizi prosedürün dikkatle yerine getirilmesi gerekiyor.
 

Almanya Çalışma İzni Nasıl Alınır? 

 
Almanya Çalışma İzni Nasıl Alınır? Sorusu 70’li yıllardan beri danışmanlık firmalarına en çok sorulan sorulardan biri olmuştur. Geçmişten günümüze pek çok prosedür uygulanmış bugün ise Mavi Kart başta olmak üzere farklı olanaklar yürürlüğe alınmıştır.
Almanya’da çalışma izni alabilmek için pratikte üç farklı seçenek mevcut. 

Almanya İş Arama Vizesi

Almanya ülkesine gelerek iş başvurusunda bulunmak veya iş aramak isteyen kişilere 6 ay konaklama hakkı tanıyan iş arama vizesini de uygulamaktadır. İş arama vizesi başvurusunda bulunmak için kişinin en az lisans mezunu olması gerekmektedir. Bu vize kategorisi mülakat ile işlem almaktadır. Bu nedenle vize başvurusu öncesi konu hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Kişi Almanya iş arama vizesi almaya hak kazanır ve iş bulursa Almanya sınırları içinde Almanya’da Çalışma İzni başvurusunu yapabilir ve oturum iznini de tamamlayabilir.

Almanya Çalışma Vizesi

Almanya çalışma vizesi için başvuru anında Türkiye’de olmanız ve Almanya’da faaliyet gösteren bir şirket ya da kurum tarafından talep edilmeniz gerekir. Burada çalışma vizesi başvurusunu siz gerçekleştirmek zorunda olsanız da iş için talebi çalışacağınız şirket ya da kurum yapar. Yukarıda sıraladığımız iş kollarından talepler bu noktada önemlidir. Almanya’nın istihdam ihtiyacı Federal İstihdam Dairesine göre belirlenmektedir;  bilim insanı ya da akademisyenler bu kontrolden muaftır.  

Almanya Mavi Kart

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerinin yüksek eğitim seviyesi sahibi kişilere verdiği Mavi Kart da Almanya çalışma izni için bir diğer yoldur. Almanya Mavi Kart ile yükseköğrenim diploması sahibi diğer ülke vatandaşları Almanya’da eğitimlerine uygun bir işte çalışabilirler. 
 
AB Mavi Kart için vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız, Alman Hükümeti tarafından belirlenen asgari ücret tarifesinde, talep edilen meslek istihdamında olması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişiden dil yeterliliği ile ilgili evrak da talep edilecektir.  AB Mavi Kart ilk verildiğinde dört yıl için düzenlenir. Belirli şartların yerine getirilmesi durumunda iki ila üç yıl sonra daimi ikamet izni hakkı tanınabilir. 
 
Almanya’da çalışma izni nasıl alınır sorusunun kısaca cevabı üç formül üzerinden şekillenecektir. Bu nedenle tercih edeceğiniz seçenekteki şartlara uyumluluğunuzu bir danışman aracılığı ile teyit etmeniz sağlıklı olacaktır. Almanya çalışma izni ya da genel bilinen adıyla Almanya işçi vizesi üzerine en çok yöneltilen sorulara aşağıda ulaşabilirsiniz. Almanya mavi kart, çalışma izni, oturum veya Almanya iş arama vizesi konusunda diğer sorularınız için EAGVS Almanya ülke uzmanımıza ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Almanya Çalışma Vizesi Gerekli Evraklar Nelerdir?

İş sözleşmesi ya da yazılı veya kanıtlanabilir iş teklifi
İşveren tarafından doldurularak, imzalanmış iş ilişkisinin kurulacağına yönelik beyan 
Eğitim ve mesleki sürecin tamamını içeren özgeçmiş
2 adet çalışma vizesi başvuru formu
En az 6 ay geçerliliği olan pasaport ve kişisel bilgilere dair sayfaların fotokopisi
Vize ücretinin ödendiğine dair dekont
2 adet biyometrik özelliklere sahip fotoğraf
Türkiye’den alınmış meslek eğitimine dair resmi evrak
Denklik belgesi
Bugüne kadarki mesleki çalışma deneyimlerini gösteren evraklar. 
Yabancı dil bilgisini gösteren belge.
Kişisel ve mesleki yeterlilik kapsamında ek evrak talep edilebilmektedir.

Almanya Çalışma İzni Alındığında Çalışma Vizesi Verilir mi?

Almanya’da çalışma izni çalışma vizesi başvurusu için bir prosedürün ilk adımıdır. Çalışma izni Almanya’da kişinin çalışabileceğine dair bir ibraz niteliğini taşır. Başvuru sahibi, diğer talep ve iş, dil yeterliliğine dair de evrak sunmak zorundadır.

Almanya Çalışma Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Almanya çalışma vizesi için dosyanız işleme alındıktan sonra 3 aylık süreç başlayacaktır. Eğer kişi dosyasında talebe dair tüm evrakları açık net ve kanıtlanabilir sunmuş ise süreç biraz daha kısalacaktır.

Almanya’da Çalışma Vizesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Almanya çalışma vizesi başvuruları Almanya Hükümeti tarafından görevlendirilen vize merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır.

Almanya Çalışma Vizesi Ret Sebepleri Nelerdir?

  • Vize evraklarında eksik veya yanlış teslim edilmiştir.
  • Çalışma izninde geçersizlik taşıyan bir noktanın tespiti yapılmıştır
  • Çalışılacak iş ile ilgili eğitim, mesleki yeterlilik eksik bulunmuştur.
  • Çalışma vizesi için doldurulan formda eksik ya da yanlış söz konusudur.
  • Başvuru sahibinin daha önce Schengen ülkelerine giriş yasağı mevcuttur.

Almanya Çalışma Vizesini Kimler  Alabilir?

Lisans eğitimi tamamlayan ve belirli bir meslekte uzmanlaşan kişiler başvuru yapabilmektedir. Bu kişiler işveren talepleri ile belirlenmektedir.

Almanya Çalışma Vizesi ile Almanya’da Freelencer Olarak Çalışılabilir mi?

Almanya’da serbest çalışan olarak bulunabilmek için freelancer vizesine başvurulmalıdır.

Almanya Çalışma Vizesi ile Diğer AB Ülkelerinde Çalışmak Mümkün müdür?

AB Mavi Kart dışında bir çalışma vizesine başvuruldu ise bu izin sadece Almanya için geçerli olacaktır.
 
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';