Almanya’da sadece 90 günü aşmayacak bir süre için bir işte çalışmak istiyorsanız, Schengen vizesi için müracaatta bulunmanız gerekmektedir.
Almanya’da 90 günden fazla çalışmak istiyorsanız, Almanya ulusal vize için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Almanya oturum izni başvurularında evrakların aslını ve ikişer adet fotokopilerini ibraz etmeniz gerekmektedir.
Almanya’da yabancılar her alanda istihdam edilmemektedir. Almanya’da uzun süreli iş amaçlı konaklayacaksanız Almanya “AB Mavi Kart” alıp almaya uygun olmadığınızı konsolosluk ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Almanya çalışma izni 3 farklı durumla mümkün olmaktadır.
Almanya’da oturum izni; aile birleşimi, çalışma ve eğitim durumları gibi farklı kategorileri kapsasa da genelinde ulusal vize olarak adlandırılmakta ve ülkede uzun süreli kalış amacınız var ise Almanya tarafından sizlere bu vize türü verilmektedir. Almanya çalışma iznine sahip olabilmeniz için konsolosluğun ve büyükelçiliğin şart koyduğu kriterlere uyum sağlamalı ve başvurunuz esnasında evraklarınızı bu doğrultuda oluşturmalısınız. Almanya her meslek grubu için iş istihdamı sağlayamamakla beraber en çok bilişim teknolojileri ve mühendislik dallarında istihdam açığı bulunduğundan bu meslek gruplarına ihtiyaç duyuyor. Her ne meslekte olursanız olun öncelikli olarak Türkiye’de bir iş bulma şartı koyan Almanya, Federal İstihdam Dairesi’nin onayına bağlı olarak sizi ve mesleğinizi değerlendirmektedir. Bazı istisnai meslekler dışında tüm meslekler Federal İstihdam Dairesi onayından geçmek durumundadır.
Almanya gibi Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çalışmaya olanak sağlayan ‘mavi kart’ sahibi iseniz ülkede oturum hakkına sahipsiniz demektir. Mavi kartınız yok ise de almak için belli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Yıllık kazancınıza ve mesleğinize göre değişiklik gösteren bu koşullar sağlandığı takdirde Almanya Oturum İzni almadan mavi kartınızla çalışabilme olanağınız bulunmaktadır. Ancak belirtmek isteriz ki mavi kart sahibi olmak yüksek eğitim yeterliliği gerektirmektedir. Çünkü çıkış amacı yüksek eğitimli bireylerin Avrupa birliği ülkelerini tercih etmesi ve istihdama katkıda bulunmalarıdır.
Almanya’da çalışma iznine sahip iseniz eşiniz ve çocuklarınız da ülkede oturum hakkına sahip demektir. Fakat mesleki kriterlere göre koşullar değişmekte, eğitim yeterliliğinize göre prosedürleriniz kolaylaşmakta ya da tersine bir ivme göstermektedir. Eğer üniversite mezunu iseniz ailenizi yanınızda getirmeniz çok daha kolay olacaktır. Yüksek statülü bir işiniz olduğu takdirde (bilim insanı, yönetici, kalifiye eleman vb..) eşiniz de herhangi bir başvuruda bulunmaksızın Almanya’da çalışma hakkına sahip olabilmektedir. Diğer eğitim durumları ve mesleklerde olan kişiler için Almanya’ya çalışmaya gittikten sonra ailelerini yanlarına almak üzere ilgili kurumlara başvuruda bulunmaları yararlarına olacaktır.
Tüm bu bilgiler dahilinde mesleğiniz ve kazancınız ile orantılı olarak çalışma izni başvurularınız değişiklik gösterecektir. Bazı meslekler Almanya’nın istihdam gücü için daha verimli olacağından şansları daha fazladır. Ancak örneğin; mesleği aşçılık olan kişiler nitelikli eleman sayılmasına karşın son yıllarda ülkeye çok fazla göç olduğundan dolayı oturum ve çalışma izni hakkı zorlaşmaktadır. Bu tarz sebepler yüzünden belirli aksilikleri de göz önünde bulundurmanızda fayda olacaktır. Almanya için asıl olarak mesleğinizin ülke şartlarına uyum sağlaması önemlidir ve bunun sebebi olarak ise ülkede vasıfsız eleman, ya da mesleki hak sömürüsü gibi durumların ortaya çıkmaması gösterilmektedir. Almanya yalnızca ülkede işi garanti olanlara değil, iş aramaya gidenlere de belirli haklar tanımaktadır. Bunun için bir yükseköğrenim diplomanız olması gerekmektedir ve en fazla altı ay ülkede kalma hakkınız vardır. Almanya da staj yapacak iseniz 90 günden fazla kalma sürelerinizde yine ulusal vize edinmeniz gerekecektir. Bunun dışında ülke sizlere çalışma izninizde olduğu gibi uzun süreli olmasa da ‘Au Pair’ gibi dil eğitiminiz ve misafir aile ile kalma durumlarınızda da kısa süreli yaşama hakkı tanımaktadır.